Saavutettavuus Ruudussa

Tietoa saavutettavuudesta Ruudussa, mm. ohjeet suomenkielisten ohjelmien ohjelmatekstityksestä.


Ohjelmatekstityksen laittaminen päälle ja pois

Ruudun ohjelmatekstitys on käytettävissäsi, kun katsot Ruutua tietokoneen selaimella tai Ruutu-sovelluksella seuraavilla laitteilla: iOs ja Android -mobiililaitteet ja ja Apple TV. Myös osassa Smart TV -laitteissa ohjelmatekstitys on käytettävissä (Android TV -laitteet ja jotkut LG:n smart TV:t)

Jos ohjelmatekstitys on tarjolla, löydät mobiililaitteissa videosoittimen oikeasta alalaidasta tekstitysikonin. Sen klikkaaminen avaa valikon kuvan päälle. Valitse valikosta "Ohjelmatekstitys". Tekstitys on tämän jälkeen päällä.

Smart TV -laitteissa tekstitysikoni on oikeassa yläkulmassa.

Ohjelmatekstityksen voi halutessaan poistaa klikkaamalla saman valikon uudelleen näkyviin tekstitysikonin kautta ja valitsemalla "Ei tekstitystä".

Ohjelmatekstitys on tarjolla useissa suomenkielisissä ohjelmissa.


Äänitekstitys

Äänitekstityksessä videosoittimen ohjelmatekstitys voidaan kuunnella syntetisaattorin lukemana. Tämä on mahdollista iOs- ja Android -mobiililaitteissa.

Applen iOS laitteet: Aseta puhelimen asetuksissa mediakuvauksista valituksi puhe:

Asetukset – Käyttöapu – VoiceOver – Monisanaisuus – Mediakuvaukset.

Android-laitteet: Paina molempia äänenvoimakkuusnappeja 3 sekuntia, näin saat TalkBack-toiminnon päälle. Voit laittaa toiminnon pois päältä painamalla äänenvoimakkuusnappeja uudelleen 3 sekuntia.


Kuvailutulkkaus

Kuvailutulkkauksella tarkoitetaan äänitettä, jossa kuvailutulkki sanallistaa elokuvan tai muun esityksen näkymät, tapahtumat ja henkilöt. Kuvailutulkkauksen käyttö on mahdollista rajatusti joidenkin palveluissamme esitettävien sisältöjen kanssa ja sen käyttö edellyttää MovieReading-sovelluksen lataamista mobiililaitteeseen. Tyypillisesti tuoreet kotimaiset elokuvat on kuvailutulkattu.

Sovelluksen voi ladata maksutta omaan älypuhelimeen tai tablettiin iOS- ja Android-mobiilikäyttöjärjestelmille. Kuvailutulkatun ääniraidan voi hakea sovelluksen hakutoiminnolla ja ladata valmiiksi puhelimeen ennen katselun aloittamista. Kuvailutulkkaus synkronoituu automaattisesti sisällön ääniin mobiililaitteen mikrofonin avulla ja kuulija kuuntelee tulkkauksen omilla kuulokkeillaan tai laitteen kaiuttimesta. 


Tarkempia ohjeita Näkövammaisten Kulttuuripalvelu ry:n sivuilta: https://www.kulttuuripalvelu.fi/fi/kayttajille